© web beheerder Maboboe   @ 2015 - 2020    W-VL  |  info   carabiniers.wvl@gmail.com     |
Vriendenkring van Carabiniers en CARABINIERS - GRENADIERS uit dienst
Hawker Hurricane
Tijdens de Slag om Engeland in 1940 haalden piloten van Hawker Hurricanes circa 1500 Duitse vliegtuigen neer.
Bron van de tekst:
TECHNIEK - WAPENS Hawker Hurricane: Jachtvliegtuig was stille kracht in de oorlog Alle ogen waren gericht op de Spitfire, maar de Hawker Hurricane won de slagen. Zelfs een amateur kon het Britse vliegtuig, een onmisbaar wapen in WOII, besturen. Leestijd: 4 minuten
In formatie vliegen Britse Haw­ker Hurricane-jachtvliegtuigen rakelings over de Noordzee, als de piloten plots negen Duitse Heinkel He 115-verkenners spotten. Korte tijd later weerklinkt het geratel van de machinegeweren van de Hurricanes, en storten vier van de Duitse toestellen in zee. De rest gaat ervandoor. Het is oktober 1939, de vuurdoop van de Hawker Hurricanes. Hiermee lijken de Britten een verrassend sterk wapen in handen te hebben.
Toppiloot vliegt Hurricane De Britse luchtmacht had eerder al een toestel besteld met de technologie van een Rolls-Roycemotor. Die kwam als de Haw­ker Hurricane in 1935 op de markt – als eendekker. De Britten gebruikten al dubbeldekkers, maar de nieuwe constructie gaf de piloot meer controle. Wanneer het luchtalarm boven een Europese stad afging, waren alle ogen gericht op de Spitfire-jagers. Maar als de geallieerden de Hawker Hurricane niet hadden gehad, zouden ze de oorlog zeker hebben verloren. Bij de Slag om Engeland in 1940 kwam de Hawker Hurricane als winnaar uit de bus: er waren er meer van en ze vernietigden meer Duitsegevechtsvliegtuigen dan de Spitfires en het luchtafweergeschut bij elkaar. Het is dan ook geen toeval dat de Tsjech Josef František, de beste piloot die 17 toestellen neerhaalde, een Hurricane vloog.
Betrouwbare motor De grootste kracht was zijn eenvoud. Er was niet meer voor nodig dan een een hamer en een schroevendraaier om een gehavende Hurricane te herstellen. En de stabiele 12-cilinder Rolls-Royce Merlin III motor begaf het zelden. Door de eenvoudige constructie werden er voor en tijdens de oorlog ruim 14.000 Hurricanes gemaakt. De Haw­ker Hurricane kon bovendien bij alle soorten aanvallen worden ingezet. Het was misschien niet het snelste of het meest verfijnde vliegtuig van de oorlog, maar het toestel presteerde uitstekend bij luchtgevechten en ook bij luchtaanvallen op de grond. Het vliegtuig was eenvoudig te besturen, en ook onervaren piloten konden ermee overweg. Doordat de afstand tussen de wielen groot was, was de landing bovendien zacht.
Rommel verslagen De Hawker Hurricane vocht van begin tot eind mee in de oorlog. Ook het strategisch gelegen eiland Malta werd door de toestellen verdedigd. Dag na dag werden de Hawker Hurricanes met een katapult van de schepen van de geallieerden gelanceerd, en vlogen de piloten onverschrokken op de in aantal en vuurkracht oppermachtige Duitsers en Italianen af. De Hawker Hurricanes slaagden erin stand te houden tot er nieuwe versterkingen uit Groot-Brittannië arriveerden. Na Malta werd generaal Rommel het vuur na aan de schenen gelegd. Zes squadrons met Hurricanes, voorzien van 40mm-kanonnen en bommen v an 227 kilo, werden naar El Ala­­mein in Egypte gestuurd. Daar vernietigden ze 500 militaire eenheden – waaronder tientallen tanks – en drongen ze de vijand langzaam terug. De Sovjet-Unie leende in de eerste oorlogsjaren circa 3000 Hurricanes van de geallieerden. Mede daardoor werd de opmars van de Duitsers in Rusland een ware hel. De Hurricane werd echter bij de Russische piloten nooit zo geliefd als bij hun Britse collega’s, ook al moesten ze wel toegeven dat de toestellen bijzonder waren: ze bleven ook met talrijke kogelgaten gewoon in de lucht.
Niet kapot te krijgen Het wekt geen verbazing dat de enige jachtpiloot van de Britse Royal Air Force die tijdens de oorlog een Victoriakruis kreeg, een Hurricane vloog. Op 16 augustus 1940 zat Eric Nicolson in de lucht toen hij door enkele Duitse Messerschmitt Bf 110-jagers werd aangevallen. Hij werd geraakt en zijn brandstoftank vloog in de hens. Nicolson wist dat hij moest springen, maar op dat moment zag hij nog een Duitse jager. Hij kroop terug naar zijn stoel, en met een brandend toestel zette hij de achtervolging in, waarna hij de Duitser neerhaalde en met een parachute uit het vliegtuig sprong. De Hawker Hurricane was een overlever op het slagveld die, net als zijn piloten, nooit de brui eraan gaf.